top of page

A MUNKASZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE ÉS TARTALMA

Frissítve: 2023. okt. 17.


A munkaszerződés megkötése


A Munka Törvénykönyve (Mt.) részletesen szabályozza a munkaviszony létesítését. Alapvető szabály, hogy munkaszerződést kell kötni, a munkaviszony ugyanis a munkaszerződéssel jön létre. A munkaszerződést írásba kell foglalni. Abban az esetben, ha a felek valamilyen okból mégsem foglalják írásba a munkaszerződést, akkor az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló hivatkozhat (de még ő is csak a munkába lépést követő 30 napon belül). Az írásba foglalás elmulasztásának később más következményei is lehetnek, például lényegesen nehezebb bizonyítani a munkaviszony tartalmát (azaz, hogy milyen feltételekben állapodtak meg a felek) és egy hatósági ellenőrzés alkalmával bírságra is számíthat a munkáltató.


Munkaszerződés

A munkaszerződés tartalma


A munkaszerződés minimális tartalmát is előírja az Mt., amely szerint legalább a munkavállaló alapbérét és munkakörét bele kell írni a munkaszerződésbe. A munkaviszony egyéb részleteit (például munkavégzés helye, munkaidő, munkaviszony kezdete, stb.) is tartalmazhatja és jellemzően tartalmazza is egy munkaszerződés. Ugyanakkor olyan megoldás is lehetséges, hogy ezekről a feltételekről a munkaviszony kezdetétől számított 7 napon belül írásban külön dokumentumban tájékoztatja a munkavállalót (munkáltató írásbeli tájékoztatási kötelezettsége).


Az Mt. emellett olyan szabályokat is tartalmaz, amelyek megkönnyítik a felek dolgát, ha a munkaviszony egyes kérdéseiben nem állapodnak meg. Ilyen szabály például, hogy a munkaviszony - eltérő megállapodás hiányában - határozatlan időre jön létre, munkahelynek a munkakörben szokásos munkavégzési helyet kell tekinteni és a munkaviszony általános teljes napi munkaidőben (azaz napi 8 órában) történő foglalkoztatásra jön létre.


Fontos tudni azt is, hogy a munkaszerződés az Mt. bizonyos szabályaitól a munkavállaló javára eltérhet. Ez természetesen mindig egyedileg vizsgálandó, hogy mi tekinthető a munkavállaló javára történő eltérésnek.


Emellett a felek gyakran állapodnak meg a munkaszerződésben próbaidőről vagy versenytilalomról is. Ezekről a témákról külön cikkeinkben írunk.


Amiért mégis fontos itt említeni a próbaidőt az az, hogy a próbaidő a munkaviszony kezdetétől köthető ki a munkaszerződésben, legfeljebb 3 hónapra. Mivel a munkaviszony kezdete után már nem tudnak a felek próbaidőt kikötni, így a próbaidőre érdemes a munkaszerződés elkészítésekor gondolni.Dr. Hizsák Tamás

ügyvéd


A fenti cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelkeltő céllal készült, így nem minősül jogi tanácsadásnak. Ha kérdése vagy észrevétele van, kérjük lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink valamelyikén (e-mail: info@dunalegal.com, telefon: +36 1 622 0436).

20 megtekintés
bottom of page